15. sept 2009

Ikka autorikaitsest- loengumaterjalid internetti?

Kõigil tasuks olla tähelepanelik, kirjuta oma tekstide alla enda nimi või siis kelle lehelt Copy/Paste tegid- kas tegelik autor üldse seda lubab? Teema on kuum ja meie kursusega päris tihedalt seotud.
Äsja lugesin Postimehe lisaväljaandest e24, et loengumaterjalide riputamine internetti võib tuua kohtuasja (loe artiklit). Kahjuks kumab artiklist läbi ka inimeste teadmatust ja seegi, mida kohe ei pruugita märgata, st et ilma eelnevate reeglite paikapanemist loobub kirjutaja peaaegu täielikult oma õigustest- nii tegelikult tehaksegi meedias ja internet on ju üks väga jõudsalt kasvavatest meedialiikidest). Huvitav kuhu me lõpuks välja jõuame, kas kollektiivsusega kaob isikupära?
Kuigi jah, ajaveeb on ju minu avalik digitaalne päevik! Seega pean autorina hoolega mõtlema, et antud tekste loevad, mitte ainult kursusega seotud õppurid vaid kõik (kes mu isikunime teavad). Õpetajana nõustun M.Porgi sõnadega, kui teil on kasu nendest materjalidest, siis viidake alati ja kindlasti püüdke leida algallikas. Ärge unustage, et sama inimene peab ka ise oma varasematele töödele viitama- nii naljaks kui see pole. Ei saa ju ennastki plagieerida!
Selles aitab meid tänapäeval üks väga tore tarkvara, nimelt Turnitin. Uuri lähemalt.

S.Klaos

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar